Problematica simtului proprietatii

E aproape o regula ca omul sa fie setat sa-si doreasca ce nu poate avea, indiferent daca dorintele privesc lucruri materiale sau nu.

Situatia poate lua o intorsatura sa zicem ciudata cand e vorba de varianta a doua si ceea ce isi doreste este… femeia altui barbat.

Situatia ia o intorsatura si mai ciudata cand acel „altul” are simtul proprietatii adanc inradacinat in el, caci oricine atenteaza la bunurile sale are mari sanse sa iasa sifonat.

In stilul „toate au fost la timpul lor ceva exagerat, anii au trecut in zbor si lumea le-a uitat”, in prezent nu putini sunt acei carora li se pare ceva normal de exemplu ca atunci cand, intr-un club, prietenul fetei dispare din peisaj pentru o banala intalnire cu… toaleta, sa isi faca loc printre petrecareti pentru a ajunge cat mai repede cu putinta cu mana pe talia individei ramase singura la masa. La fel de normal sa o si ridice vrei-nu vrei de la masa si sa danseze cu ea, desi il refuza raspicat in cateva etape.

Pentru ca asa se intampla, sunt barbati care au simtul proprietatii si barbati care au simtul proprietatii altuia.

Mai problematici sunt cei din categoria a doua, cu lipici la bunul altuia, caci atat timp cat pe Cosanzeana a vazut-o jumatate de seara la bratul individului, uitandu-se unul la altul in stilul Meg Ryan-Tom Hanks in Sleepless in Seattle, e de inteles ca o data aparut in decor, n-o sa aiba rol decat de Span/Omul Negru si in nici un caz de Fat-Frumos. Mai ales cand se mai afiseaza si dupa un episod de „da-i cu bere, da-i cu vin, hac!”, cand se stie obiceiul omului de a spune prostii si de a le pune apoi pe repeat.

Problematici sunt si cei din prima categorie, cand uita de existenta si semnificatia cuvantului „limita”. Dar atat timp cat incidentul se lasa doar cu ceva priviri urate, cu o atitudine usor iritata pentru individ, totusi cu priviri calde si imbratisari prelungite pentru ea, problema se uita zece pupici mai tarziu. Pentru ca, desi greu de recunoscut, unei femei ii place ca el sa-si manifeste din cand in cand acest simt al proprietatii, caci atunci stie ca acei zece pupici sunt meritati si ca el nu o tine alaturi doar pentru ca, asemeni unei perechi de jeansi preferati, ii place cum ii sta cu ea cand iese in oras.

Desigur, sunt de evitat extremele. Precum spune biblia studentilor la drept, „proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege” (art. 480 C.Civ.) In cazul nostru, fiind o „ea” si nu un lucru, fiind un el acel „cineva”, iar limitele fiind stabilite de comun acord (mai mult de ea, dar fie).

Una peste-alta, ca incep sa ma lungesc in articole si n-o sa ma inteleaga toata lumea cum trebuie, eu una sunt pro dom’le cu pusul la punct a problematicilor din categoria II cu pretentii de uzufructuari*, fie si numai cu alea cateva ocheade urate schimbate intre ei… ca doar n-ai vrea ca el sa stea ca o leguma alaturi cand un altul se asteapta sa il iei in brate dupa 2 min de cand l-ai cunoscut, no ?

________

* Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta. – art. 517

Anunțuri

2 gânduri despre „Problematica simtului proprietatii

  1. Interesanta abordare… 😕
    Si cu termeni din drept civil, tot tacamul.
    Din categoria 2 sunt exclus din start, n-as putea sa atentez la „proprietatea” altcuiva. De fapt, as putea… doar ca nu o fac. Not my style…
    Nici in categoria 1 nu m-as incadra, exceptand situatiile in care chiar se impun „masuri”.

  2. Ieieiiiii…..ti ai redeschis blogul!!!!De avia acum am vazut:XCe ma bucur.Imi pare rau ca deja e tarziu si nu pot sa citesc multele articole pe care le-am pierdut.

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s