Trofeul Eric Bompard 2011- Day 2

Trofeul Eric Bompard si-a decernat medaliile in toate cele patru discipline, dupa cum urmeaza:

In proba masculina, Patrick Chan a castigat cu peste 16 puncte in fata reprezentantului Chinei, Nan Song, si peste 22 fata de cehul Michal Brezina.

Desi nu a prezentat cel mai bun program al sau, obtinand numai 156 puncte pentru programul liber spre deosebire de 170 castigate la Skate Canada, totusi canadianul si-a adjudecat din nou medalia de aur, devenind astfel neinvins in acest sezon.

Cele doua sarituri cvadruple executate, a doua in combinatie cu triplu tulup, i-au asigurat puncte serioase in lupta impotriva chinezului si cehului, mentionati anterior. Nu a fost insa lipsit de greseala, dubland doua sarituri planificate triple (axel si lutz) si cazand la secventa de pasi.

Programul a fost, cred, cel mai emotionant pe care l-am vazut la Patrick si pentru prima data, mi-a parut rau pentru greselile sale. (caci eu in rest nu il aveam prea mult la inima, dupa sezonul trecut).

Muzica a fost de asemenea de exceptie, Concierto de Aranjuez a lui Joaquin Rodriguez, compusa de acesta intr-o perioada de depresie dupa ce sotia sa a pierdut sarcina cu primul lor copil. „This is just a wonderful piece of music. It gave me goosebumps when I heard it. It brings emotion by itself. My job is really to help the audience find their own physical or psychological emotion.” (P.C.)

Reprezentantul Canadei castiga pentru a treia oara trofeul Eric Bompard.

Cel de-al doilea loc pe podium a fost ocupat de catre Nan Song, din China, cu un program clasic, semnat de Franz Liszt. Patinatorul chinez a reusit sa puncteze excelent la tehnic, castigand 46 puncte numai din patru elemente (cvadruplu, cvadruplu tulup + triplu tulup, triplu axel, triplu axel + triplu tulup). Prima saritura cvadrupla a fost insa suprarotata. Combinatia 4T + 3T a fost aterizata cu mai multa siguranta, dar inceputul programului cu aceste sarituri dificile a parut ca l-au obosit pe chinez, in partea a doua avand aterizari mai putin sigure. In plus, pune prea mult accent pe partea tehnica, pe sarituri in special, si prea putin pe restul componentelor programelor: tranzitii, interpretare, skating skills. Insa lui i-a prins bine, acumuland 224,10 puncte per total.

Bronzul a revenit lui Michal Brezina care a inclus  in programul sau doua sarituri  triplu axel, dar a avut probleme la ultimele doua piruete. „First of all I’m very happy because I think I made it to the Final. That was my goal for like three years and I finally made it. I was happy with the skating. I  still had a couple of mistakes I need to work on.”

Intr-adevar, Brezina s-a calificat, alaturi de Patrick Chan, in finala Grand Prix, in timp ce Nan Song mai are de depasit si Cupa Rusiei din weekenduk viitor.

Un program frumos a prezentat si Adam Rippon, pe muzica lui Bach – „Air” si „Toccata and Fugue”. Acesta a declarat ca Pasquale Camerlengo, coregraful sau, a crezut ca arata ca un inger, asa ca au creat o poveste despre Adam si Eva. „When we created the program for the first time, there was a bird in the rink and he said: ‘Wow, that’s nice, it’s just like in heaven!’ Then, during practice I saw two pigeons ahead of us in the rink, so I thought of that story again.”

Rippon a incercat in debutul programului sa execute un cvadruplu lutz, ratat, dar a compensat bine cu restul elementelor, obtinand chiar nivelul patru pentru doua piruete.

Nu au mers prea bine lucrurile pentru Florent Amodio, pentru care chiar imi pare rau, caci pregatise un program energic, brazilian si mai era si la el acasa. Cea mai mare greseala a sa din program a fost ratarea unui cvadruplu salcov, dar trebuie apreciat pentru curaj.

Pentru Nobunari Oda  a fost din nou o zi de cosmar. Trei cazaturi si alte greseli la sariturile triple planificate.

Clasament:

1. Patrick Chan – CAN – 240,60;  Adagio din Concierto de Aranjuez – Joaquin Rodriguez

2. Nan Song – CH – 224,10;  Hungarian Rhapsody nr. 2 – Franz Liszt

3. Michal Brezina – CEH – 218,60;  The untouchables (soundtrack) – Ennio Morricone

4. Adam Rippon – SUA – 217,89; Air – J.S. Bach, Toccata si Fugue – J.S. Bach

5. Florent Amodio – FR – 201,34;  Besame Mucho – Perez Prado;  Rio (soundtrack) – Sergio Mendes

6. Alexander Majorov  – SUE – 190,60; Flamenco Bolero – Maurice Ravel; personal best total score, personal best score free skating

7. Nobunari Oda – JAP – 167,20;  Les Parapluies de Cherbourg – Michel Legrand

8. Romain Ponsart – FR – 160,45; Romeo & Juliet – Sergei Prokofiev; personal best total score

9. Chafik Besseghier – FR – 160,39;  Teardrop – Massive Attack; Children – Robert Miles; Safri Duo

Proba feminina a fost castigata din nou de cea mai tanara patinatoare din competitie. Elizaveta Tuktamisheva a obtinut si de aceasta data medalia de aur, devenind prima patinatoare care castiga ambele evenimente Grand Prix la care a participat in debutul sau la Grand Prix Series.

Micuta rusoaica a realizat un program perfect si curat. A inceput programul cu aceeasi combinatie dificila de triplu lutz cu triplu tulup, ce i-a adus 11,50 puncte, continuand cu aceeasi calitate desavarsita in toate elementele realizate.

Cu toate acestea, programul liber a fost castigat de catre Alissa Czisny care si-a depasit cel mai bun punctaj al sezonului si a obtinut in final bronzul, la doar 0,17 puncte diferenta de reprezentanta Italiei, Carolina Kostner. Czisny a aterizat 5 triple curate si a obtinut nivelul patru pentru trei piruete, declarand totusi ca acesta nu este cel mai bun nivel al sau si inca mai lucreaza la programul prezentat. „Am schimbat putin programul de la Skate America pentru a mari punctele. Este inca devreme. Trebuie sa tin pasul cu ce fac celelalte fete. Continui sa invat si sa cresc.”

Carolina Kostner a ales ca de obicei un program clasic, pe care l-a interpretat  minunat. A inceput foarte bine cu un triplu tulup perfect, dar a ratat combinatia de dublu flip cu triplu tulup. A obtinut insa nivelul patru pentru piruetele sale. „ Sunt foarte fericita ca am terminat. Dupa trei evenimente Grand Prix, ma bucur sa am parte in sfarsit de putina odihna acasa”, a sustinut reprezentanta Italiei.

Toate cele trei patinatoare medaliate s-au calificat in finala Grand Prix din decembrie.

Kanako Murakami s-a plasat pe locul patru, la fel ca in programul scurt.

 Clasament:

1. Elizaveta Tuktamisheva – RUS – 182,89;  Latin selection; personal best total score, personal best score short program, personal best score free program

2. Carolina Kostner – IT – 179,32;  2nd movement (Adagio) din Concertul nr.23 in A major pentru pian si orchestra, 3rd movement (Allegro assai) din Concertul nr.23 in A major pentru pian si orchestra, W.A.Mozart

3. Alissa Czisny – SUA – 179,15; Valse Triste – Jean Sibelius; personal best score free skating

4. Kanako Murakami – JAP – 161,31; Violin Concerto

5. Viktoria Helgesson – SUE – 154,90; Sunset Boulevard, Andrew Lloyd Webber

6. Mae Berenice Meite – FR – 145,44; Fever; Jessica’s theme ( Who Framed Roger Rabbit soundtrack) – Alain Silvestri; Hey Pachuko (The Mask soundtrack)

7. Sonia Lafuente – SP – 136,32; Concierto de Aranjuez

8. Yretha Silete – FR – 135,90; Xotica – Rene Dupere; personal best total score

9. Lena Marrocco – FR – 126,97; Notre Dame de Paris (soundtrack) – Richard Cocciante

Proba de perechi ne aduce in atentie aceeasi pereche rusa Tatiana Volosozhar si Maxim Trankov, care par sa devina de neinvins. Cei doi au castigat cea de-a patra medalie de aur si au una singura de argint, castigata la CM 2011.

In inceputul programului, audienta astepta triplul twist, cel ratat in programul scurt, dar rusii au facut doar un twist simplu. Dupa acest moment, au fost lipsiti de greseala, obtinand si un nivel patru pentru ridicari. In declaratiile de dupa concurs, patinatorii au recunoscut ca trebuie sa isi imbunatateasca partea tehnica, in special twistul, care de regula este cel mai bun element al lor.

Maxim Trankov a mai castigat o data medalia de aur in Paris, in 2009, alaturi de partenera anterioara, Maria Murkhotova.

Argintul a fost castigat, la 10 puncte diferenta, de Vera Bazarova si Yuri Larionov. Programul lor a fost perfect, curat si impresionat atat din punct de vedere tehnic, dar mai ales artistic. Au transmis emotie fiecarui suflet din arena de la Paris.

Doctor Zhivago le-a adus 125,85 de puncte si a patra medalie la un Grand Prix.

Pe a treia treapta a podiumului s-au situat reprezentantii Canadei, Meagan Duhamel si Eric Radford, care au evoluat pe muzica celor de la Coldplay. Au fost penalizati cu trei puncte, dupa ce au ratat triplu rittberger aruncat si combinatia triplu flip + dublu tulup + dublu tulup. La cea din urma saritura din combinatie au gresit amandoi si au finalizat in genunchi pe gheata. Au compensat totusi cu un triplu twist aruncat foarte frumos, cu un triplu salcov in paralel corect executat  si piruete bine sincronizate.

Locul patru a fost ocupat de catre americanii Amanda Evora si Mark Ladwig, care au impresionat publicul cu multe ridicari dificile, realizate cu neasteptata usurinta, ridicari pentru care au obtinut nivelul patru. Au fost insa desincronizati la piruete, iar Amanda a cazut la dublu axel.

Clasament:

1. Tatiana Volosozhar & Maxim Trankov – RUS – 194,13;  Black Swan (soundtrack) – Clint Mansell, Petr Tchaikovski

2. Vera Bazarova & Yuri Larionov – RUS – 184,91;   Doctor Zhivago (soundtrack) – Maurice Jarre;  personal best score free skating

3. Meagan Duhamel & Eric Radford – CAN – 176,62;  Viva la vida, Yellow – Coldplay

4. Amanda Evora & Mark Ladwig – SUA – 169,58;  Daphnis and Chloe – Maurice Ravel; Reverie – Claude Debussy

5. Jessica Dube & Sebastien Wolfe  – CAN – 150,68;  Heroes – Philipp Glass

6. Huibo Dong & Yiming Wu – CH – 147,75;  Mulan (soundtrack)

7. Ksenia Stolbova & Fedor Klimov – RUS – 137,06;  Polovetsian Dances ( din “Printul Igor”) – Alexander Borodin (aranjament modern)

8. Vanessa James & Morgan Cipres – FR – 133,31;  Nostalgia (Yanni); personal best total score

Proba de dans a fost dominata si in programul liber, ca si in cel scurt, de catre aceeasi canadieni carismatici, Tessa Virtue si Scott Moir, de data aceasta cu un program inspirat din filmul „Funny Face”, care ii are in distributie pe Audrey Hepburn si Frank Sinatra.

Tessa a declarat ca aceasta a fost filmul sau preferat multi ani la rand si chiar i-a propus, in urma cu cativa ani, partenerului ei sa realizeze un program cu soundtrackul acestui film. Momentul insa nu era unul potrivit si iata ca in acest an a venit din nou cu ideea antrenoarea lor, Marina Zoueva.

Canadienii au reusit un program curat si frumos, fara indoiala. Privindu-i, uiti de notiunea timpului. Au fost insa in alte dati si mai implicati de atat.

Sau poate mi-au placut mie prea mult francezii Nathalie si Fabian, care au ocupat locul doi. Preferatii mei si-au prezentat programul egiptean mult mai siguri si mai expresivi fata de Grand Prixul anterior, cand Fabian a patinat bolnav, suferind de bronsita acuta.  Au primit nivelul patru pentru toate elementele, cu exceptia secventei de pasi. Probabil locul doi este unul meritat, dar cu siguranta nu la aceasta diferenta de puncte.

Bronzul a revenit italienilor Anna Cappellini si Luca Lanotte, mici actori pe gheata. Nu la fel de corecti ca la programul scurt, dar de ajuns pentru a acumula 153,76 de puncte si a finaliza in fata rusilor Elena Ilinykh si Nikita Katsalapov.

Acestia din urma au oferit o prestatie de exceptie „Ave Maria”, fiind foarte expresivi, avand o viteza foarte buna de alunecare pe gheata si piruete deosebite.

Clasament:

1. Tessa Virtue & Scott Moir – CAN – 176,93;  Funny face – Fred Astaire; S’Wonderful – Audrey Hepburn, Fred Astaire (Funny face soundtrack )

2. Nathalie Pechalat & Fabian Bourzat – FR – 164,56; Passion – Peter Gabriel; In the Garden of souls – Narada World; Le retour de Punt – Bernard Becker;  Alf Layla Wa Layla – Ahmad Sidqi

3. Anna Cappellini & Luca Lanotte – IT – 153,76;  La strada (soundtrack) – Nino Rota

4. Elena Ilinykh & Nikita Katsalapov – RUS – 140,32;  Ave Maria – Thomas Spencer Wortley

5. Madison Chock & Evan Bates – SUA – 130,94;  Prelude in E Minor – Frederic Chopin

6. Xintong & Huang & Xun Zheng – CH – 126,69;  Libertango – Astor Piazzolla

7. Kristina Gorshkova & Vitali Butikov – RUS – 118,48; Tango selection

8. Sara Hurtado & Adria Diaz – SP – 103,75;  Tristan and Isolde – Maxime Rodriguez

Un gând despre „Trofeul Eric Bompard 2011- Day 2

  1. Aici la perechi am fost satisfacuta! Scoala rusa de patinaj nu se dezminte!!! Sa nu fiu rea…mi-au mai placut si ceilalti!A fost un spectacol pe cinste!!!

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s