Finala Grand Prix 2011 – Programul liber

Final de competitie in Quebec, la aceasta editie de ISU Grand Prix. Moment trist caci ne vom reintalni cu cea mai mare parte dintre acesti patinatori abia la Campionatul European, cu altii abia la Campionatul Mondial, dar si momente de bucurie la succesele unora.

Unul dintre acestea a fost castigarea medaliei de aur de catre perechea germana Aliona Savchenko si Robin Szolkowy, in proba de perechi, intr-o competitie mai mult decat stransa, cu reprezentantii Rusiei, Tatiana Volosozhar si Maxim Trankov. In final, diferenta de puncte dintre cele doua cupluri a fost de doar 0,18, dar diferenta de emotii transmise cu mult mai mare as spune.Germanii au reusit sa fie perfecti sub orice aspect, avand un program presarat la tot pasul de elemente dificile, toate fiind mult imbunatatite fata de primele evolutii pe aceasta muzica. Dificultatea elementelor nu i-a facut insa nici un moment sa uite de partea artistica, fiind extrem de expresivi in fiecare moment al programului. Si-au stabilit un nou season best cu performanta aceasta si foarte probabil sa fi castigat chiar mai multe inimi decat au facut-o deja cu restul reprezentatiilor.

Triplii campioni mondiali au primit nivelul patru pentru majoritatea elementelor realizate, printre care piruete si ridicari. In plus, au primit chiar si o nota de 10 din partea unui arbitru, pentru coreografie!!

Doar la triplu twist pot fi laudati alti patinatori si nu germanii in aceasta seara, iar aceia sunt fara indoiala medaliatii cu argint, respectiv Tatiana Volosozhar si Maxim Trankov. Lideri in programul scurt, au oferit o evolutie aproape impecabila a Lebedei negre, cu un triplu twist exceptional si trei ridicari de nivelul patru. Astfel si-au imbunatatit cel mai bun punctaj din programul liber, din acest sezon, cu aproape 10 puncte in plus, cumuland 140,51 puncte si un total de 212,08. Cu toate acestea, se pare ca lucrurile nu sunt tocmai roz in cadrul echipei rusesti, caci Maxim s-a ales recent cu o accidentare la un picior, motiv pentru care cel mai probabil vor lipsi de la Campionatul National al Rusiei, pentru a se insanatosi la timp pentru partea a doua a sezonului.

Bonus: La finalul programului, Tatiana si Maxim s-au sarutat… pe buze. In vazul tuturor,desigur. Din cate stiam eu, Tatiana era impreuna cu fostul sau partener si actualul antrenor Stanislav Morozov. Si nu sunt doar zvonuri, stau ca dovada numeroase interviuri, declaratii, pe zeci de site-uri, printre care chiar si wikipedia conform careia ar fi logoditi. Asa ca… what’s going on people?!

Revenind pentru a completa podiumul, locul trei la perechi a fost ocupat de o alta pereche rusa, Yuko Kavaguti si Alexander Smirnov, care au patinat mult mai bine decat in programul scurt, dar a existat totusi o greseala din partea lui Yuko care a facut doar un simplu axel in loc de dublu. “We are pleased with our skate today, there were only little errors. Today I didn’t skate for a placement, I only skated for Yuko, for myself, and for the audience. Judging by the applause we got, I think we were able to transmit the emotion of our program pretty well”, a declarat Alexander.

Clasament final:

1. Aliona Savchenko & Robin Szolkowy – GER – 212.26

2. Tatiana Volosozhar & Maxim Trankov – RUS – 212.08

3. Yuko Kavaguti & Alexander Smirnov – RUS – 187.77

4. Dan Zhang & Hao Zhang – CH – 182,54

5. Meagan Duhamel & Eric Radford – CAN – 170,43

6. Narumi Takahashi & Mervin Tran – JAP – 164.42

In proba de dans, nu s-a petrecut nici o modificare a clasamentului stabilit dupa programul scurt… ceea ce inseamna desigur ca americanii i-au intrecut din nou pe canadieni si ca francezii sunt din nou in umbra celor doua perechi amintite anterior.

Medalia de aur a revenit asadar lui Meryl Davis si Charlie White… pe buna dreptate chiar, as spune, caci au evoluat deosebit de eleganti, frumosi, increzatori, cu viteza incredibila la piruete si twizzles, sincronizati si perfect pe muzica, pe fiecare schimbare de ritm. Au obtinut nivelul patru pentru toate elementele realizate, cu exceptia unei secvente de pasi.

Iata ce spun si proaspetii medaliati:

Charlie: „It’s fantastic. The consistency of our training, coming every day to the rink with a good attitude and bringing it over to competition with the same sort of idea is what we do. We control ourselves and so far we’re doing a good job of that.”

Meryl: „The closeness of the points will drive us even more. We work very hard every day but having Scott and Tessa there right next to us pushes us that much more. We’re really excited to get back home and keep working and improving.”

Reprezentantii tarii gazde au incantat intregul public cu programul lor „Funny face” care le-a adus medalia de argint la aceasta finala. Tessa Virtue si Scott Moir nu au fost insa la fel de incantati vazand punctajul colegilor de antrenament, Meryl si Charlie, care au patinat dupa ei si au castigat primul loc. Canadienii si-ar fi dorit sa castige prima lor finala Grand Prix, la ei acasa, intr-un sezon pe care l-au inceput aproape perfect.

„We’re not happy, we felt like we laid down a good skate and in our opinions a good enough skate to win and obviously we’re missing something,” a spus Moir. „It’s tough to swallow, especially when Tessa and I have had probably our best fall to date and this is the best start of a season that we’ve had. It was a little easier to swallow when we weren’t doing the training or Tessa was in pain, but now that everything’s a go, it’s a bitter pill to swallow.”

Bronzul a revenit, dupa cum ma asteptam, dragilor francezi Nathalie Pechalat si Fabian Bourzat, care au evoluat inca o data minunat programul lor cu tema egipteana. Stiam ca trebuie sa fie perfecti pentru a putea urca pe podium si au fost, depasindu-si cel mai bun punctaj obtinut in acest sezon. Au castigat si ei nivelul patru pentru piruete, ridicari si twizzles. Cu toate acestea diferenta de punctaj intre cei doi si canadieni este prea mare pentru a fi adevarata. 13,65 puncte. Probabil canadienii patineaza tinandu-si respiratia sau nu stiu, dar trebuie sa fie ceva al naibii de iesit din comun de sunt asemenea diferente  la note si totusi ambele stiluri de patinaj foarte bune.

“We improved our seasons best with each competition and our program is getting better and better. It was a good perfomance today”, a declarat Fabian reporterilor.

Locul patru a fost ocupat de catre o alta pereche reprezentanta a tarii gazde, Kaitlyn Weaver si Andrew Poje. Slava Domnului ca la dans sunt admise melodiile cu tot cu versuri si astfel avem ocazia sa auzim minunata voce a Larei Fabian pe „Je suis malade”. De observat la perechea canadiana ca Andrew e chiar dragut 😀 si ca sunt foarte buni actori pe gheata, transmit multa emotie spectatorilor, simt muzica si Kaitlyn chiar si canta in timpul evolutiei, caci i se citea perfect pe buze „je suis maladeeee”… Frumos program si interpretare intensa. Bucurie maxima ca i-au intrecut pe fratii Shibutani!

Clasament final:

1. Meryl Davis & Charlie WHITE – SUA – 188.55

2. Tessa Virtue & Scott Moir – CAN – 183.34

3. Nathalie Pechalat & Fabian Bourzat – FR – 169.69

4. Kaitlyn Weaver & Andrew Poje – CAN – 166.07

5. Maia Shibutani & Alex Shibutani – SUA – 160.55

6. Ekaterina Bobrova & Dmitri Soloviev – RUS – 157.30

Campionul in proba masculina a fost, spre marea bucurie a publicului, Patrick Chan. Pe principiul canadian sa fii, noroc sa ai. Nu a avut noroc la elementele executate, dar la note da… si dupa cum se vede, asta e mai important. Campionul mondial a avut numeroase greseli, printre care ambele sarituri cvadruple si triplu lutz. Cu toate acestea, new season best de 173,67 puncte.  Nivelul patru pentru doua piruete si secventa de pasi.

„It’s been a bit of a dream of mine to be able to repeat. I think it shows that what I’ve been doing off ice training, the preparation  has all been very positive. It’s a message to tell me that everything I’m doing is on the right track. I just hope to keep the momentum.It’s joy, the most joy I had in a long time. It’s finally a big event I was able to win in my home country” – Patrick Chan.

Pe locul doi se gaseste cel pe care l-as fi vrut campion – Daisuke Takahashi. Japonezul a inceput mai putin convingator programul sau Blues for Klook, cand a gresit la aterizarea cvadruplului tulup, desi a avut rotatie completa si corecta. A reusit insa sa recupereze de exceptie, executand 8 sarituri triple, printre care doua triplu axel. Dar pe langa magia pe care Daisuke reuseste sa o creeze pe gheata atunci cand patineaza, elementele tehnice sunt pure detalii. A fost sigur pe el, captivant, expresiv, artist desavarsit.

„Yesterday’s result was pretty bad, and because I had nothing to loose, it helped me relax today. The audience encouraged me to move better, so I am very satisfied with my performance today. It was my best performance of the season because I had good concentration after yesterday”, a spus dupa finalul competitiei Takahashi.

Podiumul a fost completat de catre singurul care a reusit sa efectueze doua sarituri cvadruple in competitie, respectiv Javier Fernandez, cu al sau medley din operele lui Verdi. A reusit astfel sa faca toata Spania mandra de el, fiind primul patinator spaniol care reuseste sa se califice in finala Grand Prix… si nu orisicum, ci chiar fiind printre cei mai buni. Cvadruplu tulup executat de el a fost el mai bine punctat din toata competitia, cu 12, 01 puncte. Totusi, socotind doar dupa programul liber, spaniolul ar fi terminat al patrulea, dupa Yuzuru Hanyu, la 0,20 puncte diferenta. Javier a explicat: „I did not feel pressure after the short program as I always try to focus on myself, to do my work as best as I can and to fight through each performance. The Final is just another competition, but the experience here helped me a lot to gain confidence in myself. I can do better and I can win if I work harder.”

Dublu campion national la juniori, Yuzuru Hanyu a finalizat pe locul patru de aceasta data, cu un program demn de orice lauda. Micutul japonez, precum spuneam, are o fata de copil, dar este deja foarte matur in stilul de a patina, este deja un artist si cu siguranta putem spune ca reprezinta viitorul Japoniei in competitiile sportive. Este de apreciat cat suflet pune in programele sale, cata energie si pasiune. Dupa competitia aceasta, pot spune ca este unul dintre preferatii mei. De precizat ca triplul axel efectuat de Yuzuru a fost cel mai bine punctat din competitie – 10,64 puncte.

„I am very pleased that I could finish my first Grand Prix Final to my satisfaction. Not only did I succeed the quad toe loop, but I also landed all three combination jumps cleanly. I was very happy about that. I did a small mistake on the easier jump (Salchow) at the end of the program because of my lack of stamina and concentration.” (Yuzuru Hanyu)

Clasament final:

1. Patrick Chan – CAN – 260,30

2. Daisuke Takahashi – JAP – 249,12

3. Javier Fernandez – SP – 247,55

4. Yuzuru Hanyu – JAP – 245,82

5. Jeremy Abbott – SUA – 238,82

6. Michal Brezina – CEH – 218,98

Proba feminina a avut-o drept campioana pe Carolina Kostner, reprezentanta Italiei, urmata de Akiko Suzuki si Alena Leonova.

Fara a avea o evolutie impecabila, Carolina a reusit sa adune 121,05 puncte, suficiente pentru un nou season best si pentru o medalie de aur. Probleme la elementele tehnice au fost insa… si nu de ignorat.  A avut unele aterizari destul de shaky, a atins gheata cu mana la triplu flip, a facut doar simplu axel atunci cand era planificat unul dublu si a parut ca are de luptat cu fiecare saritura in parte pentru a o duce la bun sfarsit. Sa spunem ca noul costum one piece nu i-a adus prea mult noroc.

Probleme avute le-a recunoscut ea insasi in declaratii: „I wish I would have skated better. My short program went so well. It was a fight today. At first I was upset at the little mistakes I made on the loop and flip until the Axel, then I thought I have nothing to lose now and it’s all or nothing. I am glad that I didn’t let myself go.”

Nici pentru medaliata cu argint nu s-au aliniat stelele prea bine, caci greselile nu au intarziat sa apara si la Akiko Suzuki, care a ezitat inca de la aterizarea primei sarituri, un triplu lutz – saritura pe care Carolina nici nu il executa (singura din competitie care nu il are in program). Nici partea a doua a programului nu a fost foarte reusita pentru japoneza, dar asta nu a impiedicat-o sa castige cea de-a doua medalie la finala Grand Prix, dupa un bronz in 2009.

In 2011, bronzul a revenit rusoaicei Alena Leonova, desi eu optam pentru cealalta rusoaica, mai micuta si mai talentata. Alena a reusit  combinatii corecte de sarituri, dar a ratat triplu lutz, alternand astfel unele elemente foarte bune cu altele destul de slabe. A parut tensionata, dar a reusit sa castige prima sa medalie la o finala GP… spre ghinionul ocupantei locului patru, Elizaveta Tuktamisheva.

Aceasta din urma a revenit minunat dupa un program scurt dezamagitor, la programul liber castigand chiar locul doi, cu cel mai mare punctaj la partea tehnica, peste cel al Carolinei (63,86 spre deosebire de 55,83 primite de reprezentanta Italiei). Elizaveta a avut cea mai valoroasa combinatie din competitie 3 lutz + 3 tulup, punctata cu 11,30. De asemenea, doar ea si compatrioata sa, Alena Leonova, au avut combinatii de trei sarituri: 3 salcov + 2 tulup + 2 rittberger, pentru care a obtinut 8,23, iar Alena 8,03 puncte.

„I realized (after the disappointing short program) that I had nothing to lose and I had to just skate well for myself. I changed my costume from black and red [to green] to help feel the latin music. I think my best element was the triple Lutz-triple toeloop combination, while the double Axel-triple toeloop was the worst one.” (Elizaveta)

Clasament final:

1. Carolina Kostner – IT – 187,48

2. Akiko Suzuki – JAP – 179,76

3. Alena Leonova – RUS –  176,42

4. Elizaveta Tuktamisheva – RUS – 174,51

5. Alissa Czisny – SUA – 156,97

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s