O carte pe zi: Trestia revoltata – Nina Berberova

Am continuat astazi cu Trestia revoltata, un roman de dragoste, prima carte de-a Ninei Berberova pe care o citesc. O carte ce m-a convins sa citesc si alte opere scrise de autoarea de origine rusa.

Nu voi face o prezentare a lucrarii, caci colectia Cartea de pe noptiera o prezinta prea frumos ca sa fie nevoie si de alte adaugiri.

Incepe razboiul, el pleaca, ea ramane. Scrisori fara raspuns, tacere fara explicatie. Abia dupa sapte ani, tanara rusoaica exilata la Paris are ocazia sa afle ce s-a intamplat cu iubitul ei. Fara sa stim orasele sunt amestecate in iubirile noastre. Parisul bucuriei, Parisul suferintei, Stockholmul regasirii si Venetia, cu masca ei melancolica si grimasa de veselie, acestea sunt decorurile insufletite de povestea de dragoste a „trestiei revoltate”. Surpriza acestei carti este ca umple un tipar atat de vechi – doi indragostiti care se despart si se reintalnesc dupa mult timp – cu o substanta noua.Iar sfarsitul povestii este, orice s-ar spune, neobisnuit. In genere, trestiile nu se revolta.

„In viata fiecaruia se intampla, ca dintr-o data, poarta trantita in nas sa se intredeschida, zabrelele sa se dea la o parte, nu-ul definitiv sa nu mai fie decat un poate, lumea sa se transfigureze, un sange nou sa ne curga prin vene. Aceasta-i speranta.”

„Mainile lui. Mainile mele. Toate patru se agata unele de altele. Stradanie zadarnica.”

„Fiecare om, din cand in cand, scapa oricarui control, traieste in deplina libertate si in mister, singur sau cu altcineva, o ora pe zi, sau o sea­ra pe saptamana, sau o zi pe luna. Si aceasta existenta tainica si libera con­tinua de la o seara la alta sau de la o zi la alta, si orele continua sa curga unele după altele. Asemenea ore adauga ceva la exis­tenta ta vizibila. Cu conditia ca ele sa nu-si aiba propria lor semnificatie. Ele pot fi bucurie, necesitate sau deprin­dere, in orice caz servesc la pastrarea unei linii generale. Cine n-a uzat de acest drept, sau a fost lipsit de el din pricina imprejurarilor, va descoperi intr-o bu­na zi, cu surprindere, ca nu s-a intalnit niciodata cu el insusi. Nu ne putem gandi la asta fara un sentiment de melancolie. Mi-e mila de cei care, in afara de momentele cand se afla in baie, nu sunt niciodata singuri.”

Un gând despre „O carte pe zi: Trestia revoltata – Nina Berberova

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s