O carte pe zi: M-am hotarat sa devin prost – Martin Page

„Gandesc prea mult, nu ma pot abtine sa nu analizez si sa nu incerc sa inteleg cum rezista si functioneaza toata harababura asta, ma intristeaza enorm sa vad ca nu suntem liberi si ca fiecare gand, fiecare act liber se face cu pretul unei rani care nu coaguleaza.”

„Eu cred ca sa fii inteligent este mai rau decat sa fii prost, pentru ca un prost nu-si da seama ce-i cu el, pe cand cineva inteligent,chiar daca-i umil si modest tot o stie.”

„E bine sa gandesti, dar trebuie sa profiti de viata.”

 „Intelectualul este asemeni unui pianist care, fiindca isi foloseste mainile cu virtuozitate, crede ca poseda aptitudini pentru a fi desigur, jucator de poker, boxer, neurochirurg si pictor.”

„Viata este un animal care se hraneste cu cecuri si cu carti de credit.”

„Cand constati ca esti unul dintre putinii care mai respecta niste principii morale, in raporturile umane, poate fi tentant sa cazi in amoralitate, nu din convingere sau de placere, ci pur si simplu pentru a nu mai suferi, caci nu exista durere mai mare decat sa fii un inger in iad in timp ce un diavol este oriunde la el acasa.”

 „Oricine va vrea sa gaseasca dovezi ale nefericirii sale va gasi, caci in chestiunile omenesti gasesti intotdeauna ceea ce cauti.”

„Se gandea serios sa devina alcoolic. E o preocupare. Alcoolul ocupa gandurile in intregime si da un scop in disperare: sa te vindeci. Atunci ar frecventa reuniunile Alcoolicilor anonimi, si-ar povesti parcursul, ar fi sustinut si inteles de fiinte asemeni lui aplaudandu-i curajul si vointa de a se lasa. Ar fi un alcoolic, adica cineva care are o boala recunoscuta pe plan social. Pe alcoolici lumea ii deplange, ii ingrijeste, ei se bucura de consideratie medicala, umana. Pe cand oamenii inteligenti nimeni nu se gandeste sa-i planga: „El studiaza comportamentele umane, cred ca asta il face foarte nefericit”, „Nepoata mea e inteligenta, dar e o fata foarte in regula.Vrea sa scape”, „La un moment dat, mi-a fost teama c-o sa devii inteligent”. Iata genul de cugetari binevoitoare, pline de compasiune, care i s-ar fi cuvenit daca lumea ar fi fost dreapta. Dar nu, inteligenta e de doua ori rea: te face sa suferi si nimeni nu se gandeste sa o considere ca pe o boala. Prin comparatie, a fi alcoolic ar fi o promovare. Ar suferi de un rau vizibil, cu o cauza cunoscuta si tratamente prevazute; nu exista cura de dezintoxicare pentru inteligenta.”

„Inteligenta este un rateu al evolutiei, imi ima­ginez perfect, pe vremea primilor oameni pre­istorici, in sanul unui mic trib, toti copiii alergand prin hatisuri, fugarind soparle, culegand fructe pentru cina; treptat, in contact cu adultii, invatand sa devina barbati si femei desavarsiti: vanatori, culegatori, pescari, tabacari… Dar, privind mai atent viata acestui trib, observ ca unii copii nu participa la activitatile grupului: raman asezati langa foc, la adapost, in interiorul pesterii. Ei nu vor sti niciodata sa se apere in fata tigrilor cu dinti de sabie, nici sa vaneze; lasati singuri, nu ar supravietui nici o singura noapte. Daca-si petrec zilele nefacand nimic, nu e din lene, nu, si-ar dori sa zburde cu camarazii lor, dar nu pot. Natura, aducandu-i pe lume, a dat un rateu, in tribul asta, exista o fetita oarba, un baietel schiop, un altul neindemanatic si neatent… Ei stau toata ziua in tabara, si cum nu au nimic de facut iar jocurile video nu au fost inca inventate, sunt ne­voiti sa reflecteze si sa-si lase gandurile sa vagabondeze. Si isi petrec timpul gandind, incercand sa decripteze lumea, scornind povesti si in­ventii. Asa s-a nascut civilizatia: pentru ca niste copilandri imperfecti nu aveau nimic altceva de făcut. Daca natura n-ar fi mutilat pe nimeni, daca tiparul ar fi fost de fiecare data fara cusur, omenirea ar fi ramas o specie de proto-hominizi, fericita, fara nici o intentie de progres, traind foarte bine fara Prozac, fara prezervative si reader dolby digital de DVD.”

3 gânduri despre „O carte pe zi: M-am hotarat sa devin prost – Martin Page

  1. La noi cred că nu există, la români, nici inteligenţă şi nici terapie profilactică cu prostie, e mai repede un soi de amestec între cele două, astfel încât starea general-individuală tinde spre buimăcie cu tentă inconştientă de a ne tăia singuri craca. Ori să ne-o punem în…
    🙂
    Asta a-ş denumi eu: „un diavol este oriunde la el acasa”
    🙂

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s