Patinaj artistic: C.E. 2012 – Proba masculina, programul liber

Patinajul nu a fost nicicand mai frumos! Cred ca multa lume din intreaga Europa si nu numai poate declara asta cu mana pe inima. Evgeni Plushenko a devenit astazi pentru a saptea oara campion european! Dupa ce a revenit pentru a doua oara, dupa doi de retragere, dupa accidentari si operatii… si inca nerecuperat complet, ci din contra, cu dureri abia suportabile in genunchi, dupa ce a fost criticat ca nu mai poate patina la valoarea de alta data si ca ar trebui sa stie cand sa se retraga, sa nu devina absurd, Evgeni i-a facut pe toti sa taca… urcand din nou pe podium… si nu oricum, ci pe cea mai inalta treapta a podiumului. Exceptionala proba!

1. RUS – Evgeni PLUSHENKO – PL : 176,52 New SB / T: 261,23 New SB

Tango de Roxanne (Moulin Rouge soundtrack) – Edvin Marton

29 ani

Desi declarase ca nu poate efectua cvadrupla din cauza problemelor agravate la genunchi, Evgeni Plushenko a ales sa puna totul in joc, cu orice risc. A riscat si a efectuat cvadrupla, triplu axel, triplu axel + triplu tulup, triplu salcov + dublu axel, toate minunat!! Fara dubii, fara dificultati, ci cu o siguranta si o placere teribila! Oricat probabil l-ar fi durut de fapt in acel timp piciorul cel afectat. S-a prezentat de vis si a invins!

Cu un costum nou, stralucitor si extraelegant, a ridicat publicul in picioare cu performanta sa si a luminat sufletele noastre inca o data, pentru a zecea oara intr-un Campionat European.

O data cu evolutia de astazi, si-a stabilit atat un nou punctaj personal best la programul liber, cat si la total. Punctajele pentru componentele programului l-au ajutat mult in a obtine asta, primind note mari la toate cele cinci categorii. Cele mai bune note au fost pentru interpretare si performanta/executie. Dar nici punctajul pentru partea tehnica nu a fost mai prejos, avand cel mai bun punctaj din concurs chiar si la acest aspect. Nivelul patru pentru pirueta joasa. Iar asta inca nu e nivelul sau maxim! 😀

  • „When I am going to be healthy, I will do a little bit more.” – Evgeni Plushenko
  • „I’m so happy with my performance because I did the whole program clean, I did the quad and I skated with big emotions. Like a real Plushenko!  It is my seventh title and I wrote a little bit of history. I am proud of myself. I decided yesterday in the practice that I’m going to do the quad.” – Evgeni Plushenko

2. RUS – Artur GACHINSKI – PL : 161,47 New Sb/ T: 246,27 New Sb

Interview With A Vampire (soundtrack)
Bram Stoker’s Dracula (soundtrack) – Wojciech Kilar

18 ani

Un program minunat reusit si de catre cel de-al doilea reprezentant al Rusiei, cel care conducea dupa programul scurt, cu 0,09 puncte avans fata de Plushenko si care a terminat acum cu 14,96 puncte in spatele colegului sau. Un Artur mult mai matur, mai sigur si cu elemente mult imbunatatite fata de sezonul trecut. Astazi a inclus in program doua cvadruple tulup, prima in combinatie cu dublu tulup si dublu rittberger. Numai acestea doua i-au adus 25,56 puncte la partea tehnica. Foarte bun punctaj , 82,61 pentru elementele tehnice si mai putin la componentele programului, 78,86. La acestea din urma, doar doua note de 8, pentru skating skills si performanta/executie si note de 7,50 , 7,82 si 7,96 pentru tranzitii, coreografie si interpretare.

Un patinator talentat, care cu siguranta va ajunge mult mai sus, dar care momentan are inca unele lipsuri. Mai multa energie, mai multa personalitate, mai multa experienta si mai multa comunicare cu publicul. El patineaza minunat, dar pentru sine, nu pentru spectatori.

  • „I did everything I wanted and I landed two quads in the free skating for the first time. I am very pleased with what happened today. To come second in my second Europeans is a big step forward for me. I got a seasons best and a high score.” – Artur Gachinski

3. FR – Florent AMODIO – PL: 155,70 New SB/ T: 234,18 New SB

Memories of Sobral – Sébastien Damiani
Rio (soundtrack) – Sergio Mendes

21 ani

Campionul european en titre a reusit sa isi faca tara mandra de el, dupa cum bine a promis ca nu va dezamagi asteptarile fanilor si astfel a reusit sa urce pentru a doua oara consecutiv pe podiumul european…desi este doar la a doua prezenta la aceste campionate.

Fara cvadrupla micutul francez (cu toate ca planuise un cvadruplu salcov, l-a dublat insa in debutul programului), dar cu multa pasiune, a incantat privirile tuturor celor prezenti si a parut ca se distreaza cu adevarat pe gheata. Nu au impresionat doar miscarile sale de dans, nu doar interpretarea foarte buna a muzicii atat pe partile alerte, cat si pe cele lente, ci si triplul axel executat, perfect, pentru care a primit si bonificatii, si cea mai mare nota din program pentru aceasta saritura – 11,35 puncte.

A patinat ultimul, cu o presiune enorma pe umeri. La final, vazandu-si clasificarea si gandindu-se la podium, i-au dat lacrimile de bucurie in bratele antrenorului sau, Morozov! Emotionat si emotionant ca intotdeauna Florent Amodio.

  • „It was a difficult beginning of the season and I am proud of myself and my time now. I worked really hard and now I feel free.” – Florent Amodio

4. CEH – Michal BREZINA – 153,17 New SB / 229,30 New SB

The Untouchables (soundtrack) – Ennio Morricone

21 ani

Michal Brezina a inceput ambitios programul sau, incercand doua tipuri de cvadruple, tulup si salcov, ratate ambele din pacate. La prima a subrotat si a cazut, iar la cea de-a doua a efecutat doar dubla. A recuperat insa puncte cu sarituri valoroase si inalte in partea a doua a evolutiei. O coreografie frumoasa si un program ce merita premiat, pacat de greseli si pacat ca podiumul are doar trei posturi.

5. CEH – Tomas VERNER – 144,22 New SB / 225,36 New SB

Sing Sing Sing ( „Swing Kids” soundtrack)
La Vie en Rose – Louis Armstrong

25 ani. Medaliat cu bronz in 2011

Un program frumos, dar cu multe greseli, la unele din momentele principale din program. A ratat saritura cvadruplu tulup de la inceputul evolutiei, a gresit un triplu flip si un axel, pe care l-a facut doar simplu. Bun interpret insa si o prezenta placuta.

6. SP – Javier FERNANDEZ – 142,15 / 222,26

La Traviata – Guiseppe Verdi
I Vespri Siciliani – Guiseppe Verdi
Nabucco – Guiseppe Verdi
Rigoletto – Guiseppe Verdi

Cu multe sperante de a reusi sa ajunga pe podiumul european, spaniolul Javier a plecat foarte dezamagit de pe patinoarul din Sheffield, dupa ce a facut mai multe greseli in timpul programului sau. A executat si el doua sarituri cvadruple, un tulup si un salcov, unul dupa altul, obtinand pentru ambele 21,65 puncte. In partea a doua insa, o data cu o eroare la axelul in combinatie cu tulup, a pierdut concentrarea, increderea, caci a inceput sa faca greseala dupa greseala. Un punctaj mic la partea tehnica, cu 11,41 puncte mai putin decat la partea artistica. Un patinator de care cred ca a parut rau tuturor, dar care se va ridica din nou, sunt sigura, cat de curand. Poate si pentru el presiunea a fost prea mare. A avut un important progres fata de anul trecut si acum deodata, trebuia sa castige o medalie, trebuia sa il invinga pe Plushenko, trebuia sa efectueze doua cvadruple… Va reveni in cea mai mare forta, fara indoiala!

7. IT – Samuel CONTESTI – 145,46 / 212,32 New SB

La vie en rose – Edith Piaf
Ca gaze – Fony Murena
Valse a mille temps – Jacques Brel

Samuel Contesti a avut cea mai mare imbunatatire fata de programul scurt, urcand de pe locul 11 pana pe locul 5 la programul liber. De asemenea si el dezamagit, dandu-si seama ca putea reusi un loc mult mai bun daca reusea sa se prezinte si la scurt precum s-a prezentat astazi. Energic, expresiv, vesel, sigur, incantator. A executat un triplu axel perfect, un triplu flip frumos, dar a ratat un triplu lutz.

8. FR – Brian JOUBERT – 139,91 / 207,83

The Matrix (soundtrack)

27 ani

Am tinut in permanenta pumnii stransi pentru Brian, pe tot parcursul evolutiei sale, privindu-l nemiscata si ridicand doar cate o mana in sus de bucurie cand ii reusea un element important. Asa cum a fost cazul unui cvadruplu tulup foarte bun cu care a deschis programul, triplul axel ce a urmat, splendidul triplu flip. A incercat chiar si o doua saritura cvadrupla, dar aceasta a fost subrotata. Pe partea a doua din program un elastic ce prindea pantalonii de patina s-a desprins si s-a hotarat sa ii strice concentrarea, caci deodata pe un picior am vazut ca pantalonul se ridicase pana la genunchi, fara sa stiu ce se intampla. Si se tot flutura apoi in sus si in jos, pe parcursul sariturilor. Terminat programul, Brian a multumit publicului si imediat si-a prins elasticul buclucas, pentru ca mai apoi sa adune flori de la fanele sale din sala. Un punctaj foarte bun la componente, chiar daca la tehnic a fost depasit de Sergei Voronov, Kim Lucine, Paul Fentz, aflati in urma sa in clasament.

L-as fi vrut pozitionat mai sus, dar la cati patinatori buni sunt si la cati am inceput sa indragesc, zau ca nici nu stii de cine sa iti mai para rau mai tare si cu cine sa tii mai mult!

9. BEL – Jorik Hendrickx – 135,65 / 204,63

Dragon (soundtrack) – Randy Edelman

19 ani

Jorik a ramas singurul patinator reprezentant al Belgiei in aceasta competitie, dupa ce Kevin van der Perren a renuntat la programul liber, si a lasat o impresie buna. Are o tehnica buna la sarituri, si-a imbunatatit-o fata de anul trecut cand avea multe salturi incomplete. A demonstrat multa maturitate pe gheata, un program frumos… si pare ca va fi un urmas bun al lui Kevin.

10. RUS – Sergei VORONOV – 135,02 / 195,89

I Pagliacci – Ruggero Leoncavallo

24 ani

Cu un program foarte bun la tehnic, egal cu cel al lui Michal Brezina, de pe locul patru! Nici artistic nu a fost rau, a fost intens, a aratat ca simte muzica, miscarile.

11. SUE – Alexander Majorov – 124,85/193,18 New SB

Flamenco Bolero – Maurice Ravel, interpretar de Gustavo Montesano

Cu mai multe dificultati si poate nici cea mai potrivita muzica pentru el.

12. FR – Chafik BESSEGHIER – 118,73 / 181,85

Teardrop – Massive Attack
Children – Robert Miles
Safri Duo

13. MON – Kim LUCINE – 121,09 / 179,33

The Jungle Book – George Bruns

Distractiv program.

14. ROM – Zoltan Kelemen – 117,90 New SB / 178,02

Pearl Harbour (soundtrack) – Hans Zimmer

O prestatie frumoasa oferita de reprezentantul nostru la Sheffield!

15. GER – Peter LIEBERS – 115,67 / 176,75

Resistance – Muse, interpretat de  Two Cellos
Hurt – Muse, intepretat de Two Cellos

16. IT – Paolo Bachini – 114,34 / 170,11

Barbierul din Sevilla

26 ani

A luptat pana la sfarsit, desi a anuntat si el diverse probleme de sanatate. Interpretare buna, costum frumos si interesanta secventa de pasi.

17. GER – Paul FENTZ – 117,66 / 169,40

Blood Diamond (soundtrack) – James Newton Howard

18. AUS – Viktor PFEIFER – 115,34 / 168,92

Send In the Clowns
The Elephant Man
Entry of the Gladiators
Circus Contraception

19. POL – Maciej CIEPLUCHA – 112,69 / 166,86

The Morning After ( Brazil soundtrack) – Michael Kamen
Truck Drive ( Brazil soundtrack) – Michael Kamen
Central Services (Brazil soundtrack) – Michael Kamen
Escape No Escape (Brazil soundtrack) – Michael Kamen

20. DAN – Justus STRID – 101,62 / 156,33

Les Miserables – Claude-Michel Schoenberg

24 ani

Multe greseli – triplu axel, ambele sarituri triplu flip…

21. UCR – Dmitri IGNATENKO – 103,27 / 154,88

Moving Castle (soundtrack) – Joe Hisaishi

22. ISR – Alexei BYCHENKO – 86,50 / 141,19

Cyrano de Bergerac (soundtrack) -Jean-Claude Petit

23. EST – Viktor ROMANENKOV – 82,85 /  135,09

Notre Dame de Paris (soundtrack)

3 gânduri despre „Patinaj artistic: C.E. 2012 – Proba masculina, programul liber

  1. Pingback: Canon A3200 IS Review | Wish of Love. Summer Love

  2. A iesit..exact cum am prevazut,si am dorit!!(iertata-mi fie lipsa de modestie…dar daca pariam, eram bogata azi! haha!). Plushenko…”le brave des braves”!!!Ma bucur enorm si pentru Amodio! Regrete pentru Contesti! Felicitari(nu in ultimul rand!) pentru Zoltan! Mi-a placut la superlativ, acest campionat! Un „bravo” sincer…si tie Loryloo!

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s