C.E. 2013: Proba masculina – programul liber

Astazi, la Zagreb, s-a scris istorie. 26 ianuarie 2013, prima medalie pentru Spania, in patinajul artistic, la un campionat european. Eroul spaniolilor se numeste Javier Fernandez.

1   Javier FERNANDEZ          SP           274.87 New SB

Charlie Chaplin Medley

Cum sa nu iti fie drag de Javier Fernandez in rol de Charlie Chaplin si pe deasupra sa mai execute si trei sarituri cvadruple?! Dintre care una din combinatie cu un triplu tulup. Da, ati citit bine, trei cvadruple intr-un singur program, la campionatul european!

Ne-a adus pe noi in extaz executandu-le, dar a adus si punctajului sau o cifra uimitoare. A adunat peste 40 de puncte la tehnic doar din doua sarituri cvadruple (tulup si salcov) si o combinatie cvadruplu salcov cu triplu tulup. Secventa de pasi i-a fost notata cu nivelul trei. (Nici un patinator nu a obtinut nivelul patru pentru pasi, astazi.) Cat despre componentele programului, cea mai mare medie a obtinut-o la partea de interpretare, 9,14, avand cea mai mare nota de 9,75 si alte trei de 9,50.

Cine ar fi crezut acum doi ani ca Javier va ajunge aici? Intr-o forma atat de buna din punct de vedere tehnic si totodata un adevarat actor pe gheata.

Minunata coregrafie, minunat patinator, frumos spectacol! Iata viitorul patinajului mondial…

2    Florent AMODIO             FR     250.53    New SB

Jumpin’ Jack – Sebastien Damiani
Broken Sorrow – Nuttin’ But Stringz – Sebastien Damiani
To Build a Home -Cinematic Orchestra – Sebastien Damani

Lider dupa programul scurt, Florent a fost ultimul la start in programul liber. Dupa Brezina care deja stia ca va ocupa un loc pe podium, dupa Javier care executase trei cvadruple, dupa ce toti si-au luat de-o grija, terminandu-si socotelile cu europenele.  Am crezut ca va simti presiunea imensa de pe umerii sai, toata Franta asteptand aurul din partea sa. Nu a dat insa inapoi de la nimic, a avut o evolutie incantatoare… si in final a fost premiat doar cu argint.

A executat doua sarituri cvadruple (si alta data aveam emotii cand executa doar una), dar cand a venit randul triplului axel… mi s-a strans inima cat un purice. A facut doar dublu axel si am crezut ca va fi doar inceputul greselilor. M-am temut ca asta il va deconcentra si va incepe sa isi faca griji, sa ezite la mai multe elemente. Din fericire, nu a fost asa, si-a revenit fabulos dupa. A executat mai tarziu doua sarituri triplu axel, dintre care una in combinatie cu dublu tulup. Si ce triplu axel!!! Mai ceva ca la carte. Cel mai bine punctat din aceasta competitie. 11,06 puncte, fata de cel al lui Javier, notat cu 9,93 saaau fata de cel al lui Viktor Romanenko, punctat cu 5,50 😀

Felicitari Florent!

3   Michal BREZINA               CEH        243.52 New SB

The Untouchables (soundtrack) – Ennio Morricone (aranjament nou)

A luptat cu toate fortele simpaticul Michal si eforturile sale i-au fost rasplatite. A recuperat o parte din greselile facute la programul scurt si a iesit al doilea la programul liber.

Nu s-a lasat mai prejos decat colegii sai si a executat si el doua sarituri cvadruple (salcov). A avut de asemenea un triplu axel de exceptie si secventa de pasi de nivelul trei. A simtit fiecare bit al muzicii si a avut o coregrafie aparte. O medalie meritata si de ceh… si de-ar da Domnul sa ramana in aceasta forma… caci tare inconstant mai este!

4   Brian JOUBERT                 FR           232.47

Gladiator (soundtrack) – Hans Zimmer

Un gladiator a fost si Brian astazi 🙂 A avut o evolutie foarte buna, marcata de un cvadruplu tulup perfect (12,16 puncte)  in inceputul programului, un triplu axel superb (9,36 puncte) si pasi de nivelul trei. A avut insa si cateva ezitari, dar de neretinut dupa restul performantei.

La componentele programului, cea mai mare medie a primit-o pentru performanta/executie.

Ma bucura succesul lui, caci e trist cand un fost campion nu isi mai regaseste forma minunata de alta data.

5   Maxim KOVTUN              RUS       226.57

Casablanca (soundtrack) – Max Steiner

Surprinzator debutantul Maxim!! Foarte frumos program, cu o partea tehnica de invidiat, la anii sai. A fost al patrulea in programul liber, dar a cazut o pozitie mai jos din pricina programului scurt. A executat un cvadruplu tulup (10,73 puncte), un triplu axel minunat (9,21 puncte), cea mai bine punctata combinatie a competitiei: cvadruplu tulup cu triplu tulup (15,40 puncte) si un triplu axel cu dublu tulup (11,35). A facut chiar mai mult decat trebuia, caci a executat patru combinatii, in timp ce ISU accepta doar 3. Asa ca ultima combinatie triplu salcov cu dublu tulup nu a fost luata in considerare.

Nici la partea artistica nu a stat rau, asa ca se pare ca nu s-a inselat Rusia trimitandu-l la Campionatul European. Daca nu se rataceste pe parcurs precum Artur Gacinski, ar putea deveni un campion adevarat peste ceva timp.

6   Alexander MAJOROV    SUE       211.88

Life Begins Again – Afro Celt Sound System

Fara saritura cvadrupla, dar totusi cu un continut tehnic bogat si valoros.

7   Sergei VORONOV           RUS       210.18

Romeo and Juliet – Nino Rota

Una dintre cele mai frumoase bucati muzicale… cum sa nu imi placa? Mai ales ca Sergei a facut o treaba destul de buna astazi. A stat bine la sarituri, a facut chiar si cvadrupla, dar a ratat complet o pirueta!

8   Viktor PFEIFER  AUS      194.77

Breath – Audiomachine
Piano – Michael Orteta
Guardians at the Gate – Audiomachine

Cea mai buna evolutie a lui Viktor pe care am vazut-o pana in prezent.

9    Chafik BESSEGHIER         FR           189.67

Freestyler – Boom Funk
Paris – Texas
Nuttin’ But Stringz

Amintiti-va de piesa Freestyler din tinerete, imaginati-va o schema de breakdance si apoi ganditi-va la Chafik pe gheata 😀 Asa a fost programul sau. Frumoasa evolutie, mie mi-a placut!

La componentele programului, cea mai mare medie a avut-o pentru coregrafie… le-a placut si arbitrilor schema de breakdance pe gheata 😆

10  Peter LIEBERS   GER       187.96

Resistance – Two Cellos
Hurt -Two Cellos

11  Tomas VERNER    CEH    177.41

It Ain’t Mean a Thing If It Has No Swing – Duke Ellington, Louis Armstrong
La Vie En Rose
Sing, Sing, Sing

Programul scurt de acum doua zile a fost cel mai bun lucru care i s-a intamplat lui Tomas la acest campionat. A avut desigur un program scurt dezastruos… Dar ce a fost astazi a fost cu mult mai rau. Programul scurt chiar l-a ajutat sa ocupe acest bun loc 11!

Caci la programul liber a terminat al 19-lea, dupa Zoltan Kelemen, reprezentantul nostru!

Astfel mi-a fost dat sa vad si cea mai mare diferenta pe care am vazut-o pana acum intre elementele tehnice si componentele programului. Diferenta de 34,54 puncte!

Si sa intelegi de ce atat de putin la tehnic, iata in mare cam care au fost sariturile lui: dublu tulup, dublu lutz, triplu axel nu excelent, axel simplu, dublu rittberger, dublu flip, salcov simplu.

12  Kim LUCINE        MON     175.61

The Dark Side of the Moon – Pink Floyd

Interpretare buna, dar fara cvadrupla, fara triplu axel… Pasi de nivelul trei.

13  Pavel IGNATENKO          BLR        171.18

Malaguena – E. Lecuona

14   Alexei BYCHENKO           ISR         171.12

Inception (soundtrack) – Hans Zimmer

15   Yakov GODOROZHA       UCR       170.29

Pictures at an Exhibition – Modest Mussorgski

16  Javier RAYA        SP           169.58

Funeral for a Friend – Elton John

17   Viktor ROMANENKOV  EST        167.98

Prince of Egypt (soundtrack) – Hans Zimmer

18   Zoltan KELEMEN              ROM     167.33

Italian Medley

19   Maciej CIEPLUCHA         POL        167.29

Cinema Paradiso (soundtrack) – Ennio Morricone

20  Stephane WALKER         ELV        163.11

Atonement (soundtrack) – Dario Marianelli
Primavera – Ludocivo Einaudi

21  Justus STRID      DAN      160.08

Where Do I Fit In – Nicola Piovanni

22   Manol ATANASSOV       BUL        133.21

Storm – „Cirque du Soleil”
Querer – „Cirque du Soleil”
Barock – „Cirque du Soleil”
Distorted – „Cirque du Soleil”

Pentru cei ce nu sunt la curent si nu stiu de ce Evgeni nu se regaseste in clasament, trebuie sa reamintesc ca rusul a fost nevoit sa se retraga, intrucat dupa programul scurt i s-au agravat problemele de sanatate pe care le avea deja la spate.

Reactii dupa finala baietilor:

Kaitlyn Weaver pe facebook: „OMG, what a MENS EVENT! Congratulations Javier Fernández López, Michal Brezina, & Florent Francisco Amodio!!!!!!!!!!!!!! SO EXCITING!!!!!!!”

Sinead Kerr, pe facebook: „Awesome job Javier Fernández López, Mick Brezina and Florent Amodio!!!!!!!! What an exciting trio of performances!!!!!!:)”

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s