Castelul Catajo

In 1570, cucerit de frumusetea peisajului oferit de dealurile verzi Euganei, Pio Enea degli Obizzi decide sa construiasca un castel adecvat gloriei familiei sale… familia Obizzi, originara din Burgundia (Franta) si stabilita in Repubblica di Venezia.

Asa a inceput istoria Castelului Catajo. Un complex impunator ce poate fi privit ca un castel, ca o vila maiestuoasa sau ca o fortareata militara. Construit in comuna Battaglia Terme, este una dintre mandriile Padovei.

28 09 2013 (18)Pio Enea a fost cel care a planuit intreaga structura… o imbinare armonioasa intre palatul unei familii nobile si un castel militar. Costruirea sa a durat doar trei ani, 1570 – 1573 (exceptand planul superior ce dateaza din secolul XIX). Proportiile sunt insa impresionante – peste 350 de camere. Interiorul castelului contine 40 fresce ilustrand istoria familiei Obizzi, realizate in 1571 de Gian Battista Zelotti, elevul lui Paolo Veronese. Cele mai multe dintre acestea sunt si in prezent intr-o stare exceptionala.

(Foto: Veneto e Dintorni)

Dupa ce linia familiei Obizzi s-a sfarsit, castelul a trecut in proprietatea lui Francisc al IV-lea (sub comanda caruia a fost construit planul superior, numit Castel Nuovo), urmat de Francisc al V-lea, duce de Modena, Print Regal al Ungariei si Boemiei, Arhiduce de Austria-Este. La moartea acestuia din urma, intrucat nu avea urmasi, castelul a fost dobandit de catre o ruda… nimeni altul decat Franz Ferdinand, arhiducele Austriei.

Acesti doi ultimi proprietari sunt responsabili pentru mutarea celor mai valoroase lucruri din Castelul Catajo la Viena si Castelul Konopischt. Printre acestea, doua colectii importante de picturi si instrumente muzicale, plus una de armuri si arme medievale, a treia cea mai mare din Europa.

La finalul primului razboi mondial, Castelul Catajo a fost inapoiat statului italian ca o reparare a daunelor suverite in razboi. Ulterior, guvernul l-a vandut familiei Dalla Francesca, proprietara din 1929 si pana in prezent.

28 09 2013 (8)Din fericire, proprietarii din urma au decis sa il deschida pentru public si astfel castelul si gradinile sale pot fi vazute in toata maretia lor, alaturi de un ghid foarte bine informat.

Asa l-am cunoscut si eu, in septembrie, cand, din pura intamplare, am decis sa mergem spre minunatele-i ziduri 🙂 Si ce noroc. S-a nimerit chiar intr-una dintre cele doar doua zile pe an cand este deschisa publicului si o mica, dar minunata capela din castel.

Ghidul pe care l-am avut la vizitarea castelului si-a facut treaba de minune, reusind sa ne poarte in lumea celor nobili si sa explice detaliile cele mai incantatoare.

Trecand prin intrarea principala, transformata intr-un arc de triumf de catre marchizul Tommaso, putem ajunge in partea stanga in Cortile dei Giganti (Curtea Gigantilor), utilizat des pentru reprezentatii de teatru, foarte iubite de Obizzi, si demonstratii de lupta, in special lupta pe apa, cu barcile, intrucat gradina putea fi umpluta cu apa.

28 09 2013 (30)Printre fantanile ce ne intampina in fata arcului, se evidentiaza Fantana Elefant, cu elemente mitologice, realizata dupa dorinta lui Pio Enea II in a doua jumatate a secolului XVII.

In partea dreapta incep scarile externe spre usa castelului, construite astfel incat sa poata fi urcate de catre cai, intrucat nobilii trebuiau desigur sa ajunga pana la intrare calare. Scara interioara din castel este realizata direct in stanca.

28 09 2013 (33)

28 09 2013 (37)28 09 2013 (36)28 09 2013 (35)Ajunsi la nivelul superior, intram in salonul mare, „imbracat” cu fresce ilustrand diverse batalii purtate de membrii familiei Obizzi (explicand astfel originile lor si cum au ajuns, dintr-o familie simpla, o familie nobila) si arborele genealogic al acestora. Fiecare fresca este insotita de cate o didascalie in latina si alta in italiana, pentru ca orice musafir al familiei sa poata lua la cunostinta istoria acelora pe care ii viziteaza. Urmatoarele saloane impresioneaza prin numeroase fresce ilustrand, metaforic, democratia, aristocratia, monarhia, avaritia, norocul, pacea si altele.

Parasind camerele, ne asteapta, pe o terasa uriasa, o priveliste incantatoare a dealurilor Euganei, a parcului ce inconjoara castelul… o gradina bogata in copaci foarte batrani, printre care magnolii si sequoia, primele importante in Europa din America.

28 09 2013 (43)

28 09 2013 (54)28 09 2013 (57)Acestea fiind spuse… si demonstrate… va recomand cu draga inima acest loc. De aveti drum printre dealurile Euganei si mai ales daca sunteti iubitori de istorie, Il Catajo va asteapta… neschimbat de secole 🙂 .

28 09 2013 (105)PS: Pentru a nu aglomera exagerat articolul cu imagini, am publicat mai multe pe pagina de facebook a blogului. Le puteti vedea in albumul „Castelul Catajo”.

8 gânduri despre „Castelul Catajo

  1. Scarile din prima poza imi amintesc de ceva..de vila lui Ezzio din Assassin’s Creed! 😀 Cred ca de aici s-au inspirat cei de la Ubisoft cand au creat jocul.

    • Castelele sunt impresionante in orice moment, in orice forma… Eu una am o adevarata slabiciune pentru ele 🙂
      Mi-au placut mult povestile cand eram mica, iar mai tarziu mi-a placut istoria :))

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s