Finala Grand Prix 2013 – Day 1

Japonia este pentru a treia oara gazda Finalei de Grand Prix al patinajului artistic. Fukuoka are ca oaspeti, pentru prima oara, cea mai mare parte a celor mai buni patinotori ai momentului.

Ultima competitie internationala importanta inainte de Jocurile Olimpice a inceput astazi, cu programele scurte din probele individuale.

In proba feminina, singura reprezentanta a Japoniei care a reusit sa se califice in Finala GP a fost Mao Asada, cu doua medalii de aur la competitiile GP. Ii va tine piept singura patinatoare americana din concurs – Ashley Wagner si patru tinere rusoaice: Julia Lipnitskaia, Adelina Sotnikova, Elena Radionova si Anna Pogorilaya.

In programul scurt de astazi, Mao Asada s-a prezentat aproape impecabil, cu o bijuterie de program. A reusit sa isi inceapa evoluatia cu un triplu axel minunat, urmat de triplu flip din pasi si combinatie de 3R + 2R. Publicul a fost de-a dreptul exploziv la finalul programului sau. Mao le-a cucerit inimile inca o data si i-a ridicat pe toti spectatorii in picioare. Urmariti video aici.

1458633_642552222454129_405256921_n

„Am fost foarte fericita pentru triplu axel. Aceasta este prima data cand am putut sa il aterizez atat de bine in acest sezon. In timpul antrenamentelor, am aterizat in 50-70% din cazuri, dar in competitie m-am focusat pe a ateriza unul si cred ca a mers bine. Pentru ca am o zi de pauza, ma voi concentra pe odihna maine si planific sa fac doua sarituri triplu axel in programul liber.” – Mao Asada

Adelina Sotnikova a luat locul doi, „la mustata”, in defavoarea reprezentantei Statelor Unite, Ashely Wagner. In rolul lui Carmen, pe muzica lui Bizet, Adelina a executat un program fara greseala, cu 3L+3T, 3F din pasi si 2A. Evolutia sa i-a adus un nou season best.

„Sunt foarte fericita pentru felul in care am patinat. A fost cea mai buna evolutie a mea din acest sezon. Avem fete foarte puternice, patru fete puternice sunt aici, sunt toate foarte puternice si toate pot executa combinatii de tripla cu tripla. Toate au potentialul de a fi in top trei. In acest moment, sunt mai bine clasata decat ele si incerc sa nu ma relaxez, sa patinez la fel de bine in programul liber, sa raman in acest loc printre rusoaice.” – Adelina Sotnikova

Ashley Wagner, cu aceeasi siguranta debordanta, a avut doar o mica ezitare la aterizarea dublului axel,  care a fost foarte razant.

Principala favorita la o medalie dintre rusoaice, Julia Lipnitskaia, a deschis programul cu o combinatie dificila, 3L + 3T (ca toate conationalele sale), realizata cu mare usurinta, a continuat cu un dublu axel razant precum cel al lui Ashley Wagner si un triplu flip din pasi. La finalul evolutiei, a avut o pirueta superba.  Destul de putin insa la partea componentelor programului si de aceea doar un loc patru dupa programul scurt.

Cea mai tanara dintre rusoaicele prezente in Fukuoka, Elena Radionova, a executat si ea fara probleme aceeasi combinatie dificila in deschiderea programului 3L +3T, urmata de 3R din pasi si 2A. Toate sariturile au fost executate cu multa siguranta si au aratat impecabil.

Singura care a gresit in programul scurt a fost Anna Pogorilaya, ultima clasata. Aceasta a executat bine 3L + 3T si 3R, dar a ratat complet 2A. Din pacate, aceasta greseala a costat-o foarte mult si este la o diferenta destul de mare fata de celelalte concurente, nu va putea recupera prea mult in finala de sambata.

Clasament:

1. Mao Asada – JAP – 72,36
2. Adelina Sotnikova – RUS – 68,38
3. Ashley Wagner – SUA – 68,14
4. Julia Liptniskaya – RUS – 66,62
5. Elena Radionova – RUS – 64,38
6. Anna Pogorilaya – RUS – 59,81

Proba masculina a adus si prima surpriza Japoniei. Unul dintre reprezentantii japonezilor in acest concurs, Yuzuru Hanyu, l-a depasit pe favoritul la medalia de aur, canadianul Patrick Chan.

Yuzuru s-a clasat in fruntea clasamentului provizoriu, cu 12 puncte avans, dupa ce a evoluat cu o nemaipomenita stralucire in fata conationalilor sai. Foarte putin i-a lipsit tanarului patinator ca sa depaseasca granita celor 100 de puncte in programul scurt. A reusit insa un nou season best si un record mondial, cu un cvadruplu tulup superb, 3A foarte bun si combinatie de 3L+3T. Urmariti evoluatia sa aici.

1461164_642552309120787_1873959125_n

„In primul rand, sunt total surprins de punctajul pe care l-am primit. Cred ca am avut o evolutie buna incepand cu cvadrupla si de asemenea axelul si lutzul meu au fost bune. Totusi, pasii si piruetele, spre sfarsitul programului meu, cred ca mi-a lipsit putina concentrare asa ca asta este partea pe care o regret. Astazi ce am simtit a fost ca voiam sa depun tot efortul meu in sarituri, piruete si pasi. Am putut sa savurez evolutia mea astazi.” – Yuzuru Hanyu

Patrick Chan si-a inceput programul cu o combinatie perfecta de 4T + 3T, dar a intampinat probleme la triplu axel si lutz.

1488980_642552332454118_154165932_n

„Nu sunt foarte bucuros de felul in care am patinat. Cand esti aproape de perfectie, asa cum am fost in Paris, sa ajungi din nou acolo este greu. Doare si mai mult cand nu reusesti asa ca sunt suparat. Maine este o noua zi.” – Patrick Chan

Nobunari Oda, inlocuitorul lui Daisuke Takahashi (despre absenta lui Daisuke la Finala GP aici), si-a asigurat un loc 3 dupa programul scurt, cu ajutorul unui 3A reusit si combinatiei 3L + 3T. A ratat insa cvadrupla din deschidere. Aceasta era planificata in combinatie cu 3T. In afara greselii din debutul programului, Nobunari a avut o evolutie buna.

Si reprezentantul Chinei, Han Yan, a ratat saritura cvadrupla si, in plus, a gresit si la combinatie. A executat doar 3L + 2T, desi avea planificate doua triple. Un program modest per total.

Maxim Kovtun, intr-o forma mult mai slaba decat ne-a obisnuit, a gresit astazi la toate sariturile. A executat cvadruplu salcov, dar cu stepping out la aterizare, nu l-a facut in combinatie precum planificase, a ratat cvadruplu tulup la aterizare si a executat doar simplu axel. Are insa o coregrafie incantatoare pe ritmuri de flamenco si o secventa de pasi foarte frumoasa.

Tatsuki Machida a gresit si el chiar de la inceputul programului, executand doar dublu tulup in locul cvadruplei anuntate. Departe de cea mai buna forma a sa.

Clasament:

1. Yuzuru Hanyu – JAP – 99,84
2. Patrick Chan – CAN – 87,47
3. Nobunari Oda – JAP – 80,94
4. Han Yahn – CH – 77,75
5. Maxim Kovtun – RUS – 68,92
6. Tatsuki Machida – JAP – 65,66

Puteti gasi o galerie foto completa, cu fiecare patinator, pe site-ul Absolute Skating.

Thanks for leaving a comment! They make my day :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s